2010. december 22., szerda

Nyakunkon a Karácsony! :-) Mivel egyre inkább el leszek foglalva a lakással és az egyéb tennivalókkal, így én most szeretnék minden ide látogatónak, olvasónak :

Nagyon Kellemes, Boldog, Békés Karácsonyt kívánni!


Meglepi sütirecept - Nigella csokimázas tortája:

Tortához:
400 g liszt, 250 g barna porcukor, 100 g fehér nádcukor, 50 g kiváló minőségű kakaópor, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só, 3 tojás, 1 1/2 dl tejföl, 1 teáskanál vaníliaesszencia, 175 g vaj ( megolvasztva, lehűtve) , 1 1/4 dl kukoricaolaj, 3 dl lehűtött víz.

Melegítsük elő a sütőt 180  fokra, gázsütőnél 4-es fokozat.
Vajazzunk ki 2 db 20 cm hosszú királytortaformát.
Keverjük össze egy nagyobb tálban a lisztet, a kétféle cukrot, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát, és a sót. Egy másik tálban vagy magas nyakú mérőedényben verjük fel a tojásokat a tejföllel és a van. esszenciával, amíg teljesen el nem keverednek. Egy kézi mixer segítségével dolgozzuk össze az olvasztott vajat és az olajat, keverjük hozzá a vizet is. Egyszerre adjuk hozzá a száraz anyagokat, és alacsony fokozaton dolgozzuk össze. Ha elkeveredett, öntsük hozzá a tojásos egyveleget is, és ezzel is jól dolgozzuk össze, majd a kész tésztát öntsük a formákba.
Olyan 50-55 percig süssük, majd egy hústű segítségével ellenőrizzük, hogy megsült-e.Ha kész, vegyük ki és tegyük vasrácsra. 15 percig hagyjuk hűlni, majd borítsuk ki a tortákat a rácsra, és hagyjuk kihűlni teljesen.

Csokoládémáz:

175 g étcsokoládé ( legalább 70 %-os kakaótartalommal), 250 g vaj, 275 g porcukor átszitálva, 1 teáskanál vaníliaesszencia

A mázhoz a csokit olvasszuk meg gőz fölött vagy mikróban - közepes fokozaton 2-3 perc is elég neki - majd hagyjuk kissé kihűlni.Egy külön tálban keverjük krémesre a vajat, majd adjuk hozzá az átszitált porcukrot, és dolgozzuk habosra.Ha ez kész óvatosan adjuk hozzá a vaníliát és a csokoládét, és keverjük tovább amíg a máz fényes is sima nem lesz. Vízszintesen vágjuk ketté a tortát és a krém negyedét kenjük a két réteg közé. A maradék krémmel pedig vonjuk be a tetejét és az oldalait.

Még nem sütöttem ilyen tortát, első próbálkozásom dec. 25-én lesz! Szurkoljatok! Remélem finom lesz! A filmben és a könyvében is nagyon jól néz ki! :-) Ha valaki kipróbálja sok sikert hozzá! :-)

Nincsenek megjegyzések: